Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Στις κάλπες προσηλθαν οι Ελβετοί στις 21 Μαίου προκειμένου να ψηφίσουν για την πιθανή απαγόρευση των πυρηνικών σταθμών στη χώρα τους

Στην «Ενεργειακή Στρατηγική 2050» προτείνεται η επιδότηση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέτοντας τέρμα στην κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, πριν την σταδιακή κατάργηση των πέντε ενεργών πυρηνικών μονάδων της Ελβετίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το νομοσχέδιο τελικά θα περάσει, αν και η υποστήριξή του έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.

Σήμερα, η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι υπεύθυνες για λιγότερο από το 5% της ανανεώσιμης ενεργειακής κατανάλωσης της Ελβετίας, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια παρέχει το 60% τοις εκατό, και η πυρηνική το 35%.Ο νόμος έχει ως στόχο να τετραπλασιάσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελβετία και να φθάσει στις 11,4 γιγαβατώρες μέχρι το 2035. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποκτήσουν χαρακτηρισμό «εθνικού συμφέροντος», βοηθώντας στην αντιμετώπιση νομικών προκλήσεων για τις πιθανές περιβαλλοντικές ή αισθητικές επιπτώσεις ενός έργου ΑΠΕ.
Τα χρήματα για τις κρατικές επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προέλθουν από την άνοδο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τη συλλογή επιπλέον 480 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ετησίως (440 εκατομμυρίων ευρώ). Κονδύλια ίσως διατεθούν επίσης για την υποστήριξη ζημιογόνων υδροηλεκτρικών επιχειρήσεων, καθώς και για την οικοδόμηση νέων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελβετία δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σχεδιάζει την απεξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια. Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, η Γερμανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς ως το 2022.
 Green Agenda