Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Θερμαινόμενα πεζοδρόμια που λιώνουν τους πάγους δημιουργώντας διαδρόμους ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς έχουν εγκατασταθεί εδώ και μερικά χρόνια στο Καρπενήσι.

enallaktikos-gr-geothermia-karpenisi

Ένας διάδρομος μήκους περίπου 100 μέτρων θερμαίνεται μέσω ενός συστήματος γεωθερμίας που βρίσκεται κάτω από το πεζοδρόμιο.

Ένα κύκλωμα αγωγών νερού σε βάθος 100 μέτρων θερμαίνεται από τη γεωθερμία και μεταφέρει τη θερμότητα στα πεζοδρόμια λιώνοντας το χιόνι και καθιστώντας τα ασφαλή για τους πεζούς.

Το σύστημα των θερμαινόμενων πεζοδρομίων εκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της αστικής ανάπλασης στο Καρπενήσι και μάλιστα έχει δυνατότητες επέκτασης.

enallaktikos-gr-geothermia-karpenisi
enallaktikos-gr-geothermia-karpenisi

πηγή: evrytanika.gr


Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΥΝΤΡΊΨΕΙ ΤΗΝ MONSANTO ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΆΞΕΙ ΕΝΤΕΛΏΣ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ 


Το 2006 χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε έναν από τους μεγαλύτερους μυκητολόγους στον κόσμο, τον Paul Stamets. Ωστόσο, λίγοι έμαθαν γι' αυτή την  ευρεσιτεχνία. Γιατί; Όπως αναφέρουν στελέχη της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων, αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη διάλυση αυτής της βιομηχανίας χημικών φυτοφαρμάκων.

επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr 

Κανείς δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην σύγχρονη συμβατική γεωργία έχουν βλαβερές συνέπειες για τη γη, τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και τα έντομα. 

Η ραγδαία μείωση των πληθυσμών των μελισσών παγκοσμίως αποδίδεται στα χημικά σκευάσματα της Monsanto και άλλων γιγάντων της βιοτεχνολογίας, που ψεκάζονται πάνω από γεωργικές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο (αν και ο αριθμός των χωρών που διώχνουν και απαγορεύουν τη Monsanto διαρκώς αυξάνεται). 

Η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων είναι μια πρακτική που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει και να αντικατασταθεί με νέες, φυσικές μεθόδους, πριν να είναι πολύ αργά.

Ωστόσο, η Monsanto παράγει σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί εμπόδια στη ροή των κερδών της. Γι' αυτό κάνει τα πάντα για να αποκρύψει πληροφορίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ύπαρξή της.

Όπως αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Paul Stamets. Ο Staments ανακάλυψε τον τρόπο, ώστε να κρατήσει μακριά από τις καλλιέργειες τα έντομα, αλλά με απόλυτα φυσικό τρόπο. Πρόκειται για τα SMART φυτοφάρμακα. Δηλαδή, τα βιολογικά φυτοφάρμακα που προστατεύουν τις καλλιέργειες από 200.000 είδη εντόμων, και όλα αυτά χάρη στην «μαγεία» των μανιταριών.
Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να περιγραφεί συνοπτικά, ώστε να γίνει κάπως κατανοητή, ως εξής: Ο Stamets με την πατέντα του προτείνει τη λήψη εντομοπαθογόνων μυκήτων (που σκοτώνουν τα έντομα) και τη μετατροπή τους σε μη παραγωγικούς σπόρους. Οι συγκεκριμένοι σπόροι με τη σειρά τους προσελκύουν τα έντομα, τα οποία τρώνε τον σπόρο και μετατρέπονται σε μύκητες. (Στους υπερσυνδέσμους που παρατίθενται παρακάτω, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργούν τα συγκεκριμένα βιολογικά φυτοφάρμακα.)

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται ότι ο μεγαλύτερος πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή είναι για τον παγκόσμιο έλεγχο της τροφής. 

Όλο και περισσότεροι αναζητούν ποιοτική, βιολογική, καθαρή τροφή, χωρίς φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Τέτοιες ιδέες δίνουν σε όλους την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ότι η μάχη δεν έχει χαθεί. 

Δείτε την ομιλία του του Paul στο TED το 2008 με τίτλο "Έξι τρόποι με τους οποίους τα μανιτάρια μπορούν να σώσουν τον κόσμο:




Μία λίστα με όλες τις ευρεσιτεχνίες του Paul Stamets:
Πληροφορίες για τον Paul Stamets:
Η σελίδα της Wikipedia για τον Paul Stamets:

με πληροφορίες από loveclicks.org

ΠΗΓΗ: enallaktikos

ΠΑΛΙΡΡΟΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ 155 000 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΥΑΛΙΑ

Αυτή η μονάδα παραγωγής ενέργειας αποτελεί μια λύση για τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου και ένα περαιτέρω βήμα προς τις ανανεώσιμες πηγές.

enallaktikos-gr-paliroiki-energeia

Πως δουλεύει;

Δεκαέξι γεννήτριες διπλής κατεύθυνσης εγκατεστημένες στον πυθμένα της θάλασσας θα χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της διαφοράς της στάθμης των υδάτων ανάμεσα στη θάλασσα και τη λιμνοθάλασσα.

Το έργο μπορεί να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ τα 320 Μεγαβάτ όταν τα εαρινά παλιρροϊκά κύματα αυξάνουν τον όγκο του νερού. Με μέσο υδάτινο μέτωπο ύψους 4,5 μέτρων, η παραγόμενη ισχύς μπορεί να φτάσει τα 240 Μεγαβάτ.


Όταν κατεβαίνει η άμπωτη, δημιουργείται διαφορά στα επίπεδα των υδάτων εντός και εκτός της λιμνοθάλασσας. Το νερό τότε θα περνάει από γεννήτριες παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Αντίστοιχα, κατά την πλημμυρίδα θα παράγεται ενέργεια καθώς το νερό θα γεμίζει τη λιμνοθάλασσα.

Ο Τον Φίτζεν, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Tidal Lagoon που κατασκευάζει το έργο εξηγεί στο euronews ότι η υποδομή δεν λειτουργεί μόνο ως ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, αλλά θα έχει και άλλες χρήσεις, για ψυχαγωγία, υδατοκαλλιέργειες κ.ά. Επίσης, πρόκειται για μια αντιπλημμυρική μονάδα που θα προστατεύει το παράκτιο μέτωπο από την παλίρροια.

πηγή: ewao.com

Έχετε ακούσει για την παλιρροϊκή λιμνοθάλασσα Swansea Bay στη νότια Ουαλία; Αυτή η γεννήτρια θα χρησιμοποιήσει τα κύματα που δημιουργούνται από τις παλίρροιες για να παρέχει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτήσει 155.000 σπίτια. Η γεννήτρια θα έχει διάρκεια ζωής 120 χρόνια!

Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου | enallaktikos.gr