Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ

Μια πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια, ισχύος 30 kW, που παράγει ενέργεια και νερό ταυτόχρονα ανέπτυξε η εταιρεία Eole Water.

Ο αέρας εισέρχεται μέσω αεραγωγών στη «μύτη» της ανεμογεννήτριας και στη συνέχεια θερμαίνεται από μια γεννήτρια για την παραγωγή ατμού.

Ο ατμός περνά από έναν συμπιεστή που δημιουργεί υγρασία. Η υγρασία συμπυκνώνεται και συλλέγεται.

Το νερό που παράγεται αποστέλλεται μέσω αγωγών σε δεξαμενές αποθήκευσης, όπου περνά από φίλτρα και καθαρίζεται.

Η νέα τεχνολογία δοκιμάζεται στο Αμπού Ντάμπι από τον Οκτώβριο και παράγει 500 με 800λίτρα καθαρού νερού ημερησίως από τον αέρα της ερήμου.

Το γεγονός ότι παράγει μεγάλες ποσότητες νερού σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο την καθιστά ιδανική για ερημικές τοποθεσίες ή περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.


ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το αιολικό δέντρο του γάλλου επιχειρηματία Ζερόμ Μισώ-Λαριβιέρ, ιδιοκτήτη της εταιρείας New Wind, θα ανθίσει στο Παρίσι το Μάρτιο του 2015.


Ήδη δύο πρωτότυπα της τεχνολογίας βρίσκονται στο νησί Ολερόν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Κεντρικής Γαλλίας στον Ατλαντικό, το πρώτο, και στο Πλεμέρ Μποντού της Βρετάνης, στα βορειοδυτικά του “Εξαγώνου” το δεύτερο.


Η ομάδα του Μισώ-Λαριβιέρ θα εγκαταστήσει ένα πρωτότυπο αιολικό δέντρο στην Πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, το Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας στην πόλη.



Με 72 τεχνητά φύλλα τα οποία λειτουργούν ως μικρογεννήτριες που περιστρέφονται πάνω σε έναν κάθετο άξονα, το Αιολικό Δέντρο είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται τους ανέμους χαμηλής έντασης.

Το σύστημα μπορεί να “συλλάβει” ακόμα και αέρια ρεύματα ταχύτητας δύο μέτρων ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα η ανεμογεννήτρια ισχύος 3,1 Κιλοβάτ να παράγει ενέργεια επί 280 μέρες το χρόνο.

Το νέο πρωτότυπο του δέντρου έχει κορμό μήκος έντεκα μέτρων και διάμετρο οκτώ μέτρων.

Η λειτουργία του δέντρου υποτίθεται ότι είναι απολύτως αθόρυβη και ότι τα παρελκόμενα (καλώδια, ηλεκτρικά συστήματα, γεννήτριες κλπ) είναι ενσωματωμένα στα φύλλα και τα κλαδιά.

Η New Wind υποστηρίζει ότι το δέντρο μπορεί να συνδεθεί είτε απευθείας σε κτήρια μέσω του κεντρικού πίνακα είτε στο δίκτυο μέσω ενός εναλλάκτη.

Αντίστοιχες προσπάθειες ενσωμάτωσης βιομιμούμενων ανεμογεννητριών κάθετου άξονα στο αστικό περιβάλλον είχαν καταβάλλει το 2011 ολλανδοί σχεδιαστές με το Power Flower. Ωστόσο το Wind Tree βρίσκεται κοντύτερα στις ανάγκες του πραγματικού κόσμου.

Η τιμή του θα κυμαίνεται γύρω στα 30.000 Ευρώ. 

πηγή: econews.gr