Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

TA ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ

Μετατρέποντας τα πλαστικά απόβλητα σε καύσιμα

Μπορεί να ανακυκλώνει 25 κιλά αποβλήτων την ημέρα καίγοντας πλαστικό και κάνοντας απόσταξη των αερίων που προκύπτουν σε υγρό καύσιμο.
REUTERS/BEAWIHARTA

Tα απόβλητα - σκουπίδια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, με χιλιάδες τόνους να αποστέλλονται καθημερινά στις χωματερές της περιοχής. Τα βουνά από σκουπίδια που προκύπτουν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία, ειδικά τα «δύσκολα» απόβλητα ως προς τη διαχείρισή τους, όπως τα πλαστικά.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Reuters, ένας νεαρός εφευρέτης / επιχειρηματίας προτείνει μια ιδιαίτερη λύση, που περιλαμβάνει τη μετατροπή των πλαστικών αποβλήτων σε καύσιμα. «Το πλαστικό προέρχεται από το αργό πετρέλαιο. Αυτό που κάνω είναι να αντιστρέφω τη διαδικασία δημιουργίας πλαστικού, πηγαίνοντάς την στην αρχή της» λέει σχετικά.
Όπως αναφέρει ο Χαμιντί, μπορεί να ανακυκλώνει 25 κιλά αποβλήτων την ημέρα καίγοντας πλαστικό και κάνοντας απόσταξη των αερίων που προκύπτουν σε υγρό καύσιμο. Προς το παρόν, χρησιμοποιεί το καύσιμο αυτό μόνο για το δικό του σκούτερ, ωστόσο θέλει βοήθεια για την αύξηση της παραγωγής.
REUTERS/DARREN WHITESIDE
«Στην αρχή ήθελα απλά να αρχίσω μια επιχείρηση και να παράγω καύσιμο μέσω ενός υλικού που είναι εύκολο να βρει κανείς. Μετά σκέφτηκα πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Από τότε που όλα μας τα προηγούμενα πειράματα ήταν επιτυχή, αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια χρηματοδότησης από την τοπική κυβέρνηση» σημειώνει.
Ο Χαμιντί άρχισε το εγχείρημά του πριν από έναν χρόνο περίπου στο Τανγκεράνγκ, πόλη περίπου 25 χλμ. δυτικά της Τζακάρτα. Σημειώνεται πως η Ινδονησία είναι μια από τις μεγαλύτερες «παραγωγούς» πλαστικών αποβλήτων στον κόσμο.


ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Dalian στην Κίνα σχεδίασαν αυτό το καινοτόμο ποδήλατο γυμναστικής, το οποίο είναι ταυτόχρονα και πλυντήριο ρούχων. Το σχέδιο των φοιτητών παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα Tuvie.


Όσο πιο γρήγορα κάνει ο χρήστης πετάλι, τόσο ο κάδος περιστρέφεται πλένοντας τα ρούχα. 

Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης συνδυάζει την άσκηση με το οικολογικό πλύσιμο των ρούχων, αφού δεν καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχος των φοιτητών είναι το σχέδιό τους να βγει στην παραγωγή και να χρησιμοποιηθεί από κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. 



ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 


  -----------

----- -------------
///// ///// ///
///// ////
//// ////// / /////// ///