Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

MΙΑ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ - ΤΕΛΕΘΡΙΟΝ PROJECT

Tρεις ώρες από την Αθήνα, στο χωριό Άγιος της Βόρειας Εύβοιας, μια παρέα τεσσάρων νέων προσπαθεί να αποδείξει καθημερινά πως ένας κόσμος αυτάρκειας που εναρμονίζεται πλήρως με τη φύση, είναι εφικτός.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα μέλη της οικοκοινότητας “Free and Real”, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009, ευελπιστούν να «γίνουν η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο».

Ο Παναγιώτης που ανήκει στην αρχική ομάδα των νέων που «εγκατέλειψαν» τη γκρίζα ζώνη της πρωτεύουσας για να επαναδιαπραγματευθούν τη ζωή τους στη φύση.
Γεννημένος το 1982, ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, είχε μια δουλειά που του πρόσφερε έναν αρκετά ικανοποιητικό μισθό, δωρεάν αυτοκίνητο και φορητό υπολογιστή. Δεν τον «γέμιζε» όμως με άλλα πράγματα.
Όπως μου λέει: «Βρίσκομαι εδώ γιατί έχω εντοπίσει το περιβάλλον που εκφράζω τη δημιουργικότητά μου πιο εύκολα. Με απλά λόγια είμαι πιο κοντά στον εαυτό μου. Έχει αλλάξει η κοσμοθεωρία μου. Ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο. Εδώ απλώς ενώνω τις τελείες μέσα μου και προχωράω».
Τι είναι αυτό που έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια; «Νιώθω πιο καλά και πιο πολύ».

Ο Αποστόλης με καταγωγή από τον Άγιο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Την «προ-οικοκοινότητας εποχή» εργαζόταν ως web designer. Παραδέχεται πως η ζωή στη φύση έχει πολλές δυσκολίες «αλλά πολλά περισσότερα μαθήματα. Με ξεκάθαρο στόχο και σεβασμό στις ικανότητες του άλλου μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε».
Η ζωή κυλάει με πολλές ώρες γεωργικής εργασίας -φύτεμα και συλλογή σπόρων, μελισσοκομικές εργασίες- κατασκευές, πρακτικά σεμινάρια και εργαστήρια ανοιχτά σε όλους έναντι μικρού ανταλλάγματος, δράσεις πάνω στην υγεία και την διατροφή, μέχρι γιόγκα και ακροβατικά. Η διατροφή τους είναι χορτοφαγική και ωμοφαγική ζώντας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα.
Με δυναμική και άνοιγμα στην κοινωνία τα μέλη της κοινότητας προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα εγχείρημα το οποίο χαρακτηρίζουν ως όνειρο ζωής: To «Τελέθριoν Project» θα είναι μια κοινότητα 12.000 τ.μ σε κυκλικό σχεδιασμό που θα χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα με δασόκηπο και λίμνες και θα χρησιμοποιεί για τις ενεργειακές του ανάγκες ένα σύστημα πολλαπλών πηγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έτσι οραματίζονται το «Τελέθριον Projecτ» οι δημιουργοί του. Ως μια ιδέα που μπορεί να ευδοκιμήσει και να την υιοθετήσει όλη η ανθρωπότητα.

Το σημαντικότερο όμως, θα είναι ένα σχολείο προσβάσιμο σε όσους έχουν το «μικρόβιο» της αλλαγής. Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Όρους Τελέθριον στα 450 μέτρα υψόμετρο.
Αυτό που θέλουν να αποδείξουν ο Αποστόλης και ο Παναγιώτης μέσα από αυτό το project είναι πως μια αυτάρκης κοινωνία μπορεί όχι μόνο να δημιουργηθεί, αλλά να έχει και πανανθρώπινη εφαρμογή.
Ανοικτοί σε νέες γνώσεις και προκλήσεις οι δημιουργοί του «Τελέθριον», μέχρι τότε, θα πειραματίζονται με τον εαυτό τους, τα όρια και τις αντοχές τους, τις σχέσεις και τα συναισθήματά τους, όχι κυνηγώντας την ουτοπία αλλά ζώντας μέσα σε αυτή.

Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Τελέθριον Όρους στα 450 μέτρα υψόμετρο και καταλαμβάνει έκταση 12.000 τ.μ.

O κεντρικός γεωδεσικός θόλος στο «Τελέθριον Project».
Έχει περίπου 100 τ.μ. μέγεθος και θα έχει και δεύτερο όροφο περίπου 70 τ.μ. Οι τέσσερις θόλοι γύρω του θα αποτελούνται από περίπου 60 τετραγωνικά ο καθένας.

Ο Παναγιώτης, ο «μάστορας» της οικοκοινότητας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια είδε τη ζωή του να αλλάζει.
«Σηκώθηκα ένα πρωί στην Αθήνα και δεν με αναγνώριζα. Πήρα αμέσως την απόφαση να φύγω».



Τα γιούρτ, οι κυκλικές σκηνές όπου κοιμούνται τα μέλη της κοινότητας και οι επισκέπτες.
Θυμίζουν τις τεχνικές των Μογγόλων και έχουν πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Ο κεντρικός θόλος στο Τελέθριον Όρος. Οι συγκρίσεις με το αθηναϊκό τοπίο αναπόφευκτες.

Η χορτοφαγία και η ωμοφαγία είναι ένας από τους βασικούς κανόνες της οικοκοινότητας.
Πολλά από τα βασικά αγαθά για τη διατροφή τους αντλούνται από τους κήπους που οι ίδιοι φροντίζουν.

Ο Αποστόλης φροντίζει τον κήπο. Τα μέλη της οικοκοινήτητας έχουν πλέον σχέση αλληλεξάρτησης με τη φύση.


Ο μάγειρας της παρέας, Άλεξ, ειδικός πάνω σε θέματα χορτοφαγίας.

Οι οικοκοινότητες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως μικρά πειρατικά μέσα στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Τα μέλη της οικοκοινότητας πειραματίζονται συνέχεια με σπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στιγμές καλλωπισμού.
Φυσική καλλιέργεια μανιταριών. Έξυπνες λύσεις για γκουρμέ φαγητά.







Mία οικο-κοινότητα στα βουνά της Εύβοιας

Στην ορεινή Εύβοια, στο βουνό Τελέθριο δημιουργείται μια ομώνυμη βιώσιμη οικοκοινότητα.
Ο στόχος του εγχειρήματος, όπως είναι η δημιουργία μιας πρότυπης, αυτάρκους, κυκλικής κοινότητα που θα  μοιράζεται τους πόρους, θα βασίζεται στην οικονομία της προσφοράς και θα σέβεται όλα τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι, σε κυκλική διάταξη, οι οποίοι θα συνδέονται μεταξύ τους, με μονοπάτια, αλλά και υδάτινα στοιχεία.

Σύμφωνα με το Livingreen, στο κέντρο της κοινότητας θα υπάρχουν 5 αλληλοσυνδεόμενοι γεωδαιτικοί θόλοι, καθένας εκ των οποίων θα φιλοξενεί και μια δραστηριότητας (για παράδειγμα: τέχνες, εκπαίδευση, εργαστήρια, ιατρείο, κλπ.). Προχωρώντας προς την περιφέρεια, 3 Yurt ενότητες, αποτελούμενες από 6 αλληλοσυνδεόμενα ατομικά Yurt, θα τοποθετηθούν ομοιόμορφα γύρω από το κέντρο της κοινότητας και θα χρησιμοποιηθούν για κατοικίες.
Όλη η κοινότητα θα βρίσκεται μέσα σε έναν δασόκηπο που θα δημιουργηθεί με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας και εκτός από τα αυτοφυή είδη θα φυτευτούν καρποφόρα και οπωροκηπευτικά τα οποία θα καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών σε τρόφιμα. Φυσικά, ολος ο κήπος θα καλλιεργείται με βιολογικές μεθόδους, ενώ θα υπάρχει και ολοκληρωμένο σύστημα κομποστοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες για την οικο-κοινότητα, αλλά και για να γίνεται μέλος της, επισκευθείτε την ιστοσελίδα του telaithrion.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ


Η πόλη Σενζέν στην Κίνα βρήκε μια βιώσιμη λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα απόβλητα: κατασκεύασαν τη μεγαλύτερη μονάδα ενεργειακής αξιοποίσης αποβλήτων στον κόσμο η οποία θα παράγει ενέργεια από την καύση 5.000 τόνων σκουπιδιών κάθε μέρα.

Η διαδικασία που θα αξιοποιήσει ενεργειακά το ένα τρίτο του όγκου των σκουπιδιών που παράγει η πόλη μπορεί να μην αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά τουλάχιστον θα δώσει μια λύση στο πρόβλημα των παράνομων χωματερών που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην περιοχή.
Μάλιστα, το 2015 μια τέτοια χωματερή κατέρρευσε σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.
Η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει περίπου 300 αποτεφρωτήρες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων εντός της επόμενης τριετίας.
Μπορεί η καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας (waste-to-energy) να αποτελεί αμφιλεγόμενη λύση λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνεπάγεται, αλλά πολλές χώρες την επιλέγουν ώστε να διορθώσουν αστοχίες του παρελθόντος στη διαχείριση των απορριμμάτων τους.
«Οι μονάδες μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια δεν αποτελούν ενεργειακή λύση» αναφέρει ο Κρις Χάρντι από το δανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Schmidt Hammer Lassen Architects, που κέρδισε τον διαγωνισμό σχεδιασμού της μονάδας.
Όσον αφορά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι χωματερές θεωρείται ότι ευθύνονται για τον διπλάσιο όγκο σε σχέση με τους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων.
«Αποτελούν μια (βιώσιμη) λύση διαχείρισης των αποβλήτων με την παραγωγή ενέργειας να αποτελεί υποπροϊόν της διαδικασίας. Οι πόλεις πρέπει να στραφούν προς την ανακύκλωση, ακόμα περισσότερο προς την πρόληψη, αλλά και την αναζήτηση νέων πηγών ανανεώσιμης ενέργειας» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη στέγη της τεράστιας μονάδας που εκτείνεται σε μια απόσταση 1,6 χιλιομέτρων θα εγκατασταθούν 44.000 τετρ. μέτρα φωτοβολταϊκών πάνελ.
Πέραν αυτών η νέα μονάδα θα εκπληρώσει και μια εκπαιδευτική αποστολή ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη πάνω στο πρόβλημα των απορριμμάτων και της λύσης βιώσιμης διαχείρισης που οφείλουν να βρουν οι τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες.
Δείτε το video με τη λειτουργία της μονάδας.
econews