Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΤΑ ΑΔΕΡΦΕΣ

Οι «επτά αδελφές» ήταν ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγράψει την κοινοπραξία από τις επτά εταιρείες πετρελαίου που κυριάρχησαν στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως το 1970.

Πριν από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, ήλεγχαν το 85% των αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες η κυριαρχία τους έχει μειωθεί. Μετά από μετασχηματισμούς και συγχωνεύσεις, η ομάδα αποτελείται σήμερα από την ΒΡ, την Chevron, την Shell και την ExxonMobil.

Η επιρροή τους είναι αισθητά λιγότερη, μια που πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο ΟΠΕΚ και οι κρατικές εταιρείες των οικονομιών που αξιοποιούν το πετρέλαιο στο έδαφος τους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη

Η Chevron (CVX) είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία, από το πάλαι ποτέ πανίσχυρο καρτέλ, μετά την ExxonMobil. Έχει 200 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίηση, δηλαδή όσο το ΑΕΠ ολόκληρης της Ελλάδας.

Η ιστορία της ξεκινάει το 1879. Στην αρχή ονομάστηκε Pacific Coast Oil, αργότερα έγινε Standard Oil και στη συνέχεια Chevron. Το 1984, μετά την απόκτηση της Gulf Oil Corporation, την μεγαλύτερη συγχώνευση μέχρι τότε στην ιστορία των ΗΠΑ, σχεδόν διπλασίασε τα αποθέματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο οικογενειακό δέντρο βρίσκεται και μια άλλη εταιρεία του Τέξας, που ιδρύθηκε το 1901 και αργότερα έγινε γνωστή με το όνομα Texaco. Το 2001, οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν. Αργότερα με την εξαγορά της Unocal Corporation το 2005, για 18 δισεκατομμύρια, η σημερινή Chevron θεωρείται η πέμπτη εταιρία στον κόσμο, στον χώρο της ενέργειας.

Το 2013, η μέση παραγωγή της ήταν ισοδύναμη με 2,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα.

Δραστηριότητα
Η εταιρεία έχει παρουσία σε περισσότερες από 180 χώρες, και ασχολείται με κάθε πτυχή της βιομηχανίας ενέργειας. Χωρίζει τις δραστηριότητές της σε δύο κύριους τομείς: Upstream (ανακάλυψη και εξόρυξη κοιτασμάτων) και Downstream (διύλιση και τελική διανομή).

Upstream
Με αφετηρία την φετινή χρονιά, μια σειρά από σημαντικά σχέδια αρχίζουν να πραγματοποιούνται. Περιλαμβάνουν τρία έργα στον Κόλπο του Μεξικού, τα οποία θα ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα μέσα του 2015. Δύο έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην  Αυστραλία, που καταστούν την Chevron μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Ειρηνικού. Επίσης εξορύξεις σε φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, θα πραγματοποιηθούν στο Τέξας.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των έργων, θα ωθήσει την ανάπτυξη της παραγωγής περίπου 5% ετησίως, ενισχύοντας τα οικονομικά μεγέθη σε μακροπρόθεσμη βάση.

Downstream 
Από ιδιόκτητα ή συνεργαζόμενα διυλιστήρια, η εταιρεία έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Έχει 17.000 σημεία λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο, κάτω από τις φίρμες Chevron, Texaco, και Caltex.

Είναι ο υπ ΄αριθμόν ένα προμηθευτής καυσίμων των αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η τρίτη σε όλο τον κόσμο.

Διαθέτει επίσης 11.600 μίλια αγωγών σε όλο τον κόσμο. Η κοινοπραξία με την ConocoPhillips δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών του κόσμου, την Chevron Phillips.

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας 
Ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Chevron εξαρτάται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εταιρεία επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη των εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει κάνει στρατηγικές επενδύσεις στη γεωθερμική και  ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε άλλες πηγές ενέργειας, όπως η επεξεργασία λυμάτων.

Γενικότερα, η εταιρεία φαίνεται να έχει τεχνολογική υπεροχή έναντι του ανταγωνισμού, κάτι που βοηθάει στον τομέα εξερεύνησης και εξόρυξης σε θάλασσες με μεγάλο βάθος, αλλά και άλλα δύσκολα περιβάλλοντα.

Οι προοπτικές του πετρελαίου
Η καθίζηση της τιμής του πετρελαίου βρήκε απροετοίμαστες ακόμα και μεγάλες εταιρείες του χώρου που είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια, υπολογίζοντας πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα παγιοποιηθεί πάνω από τα 100 δολάρια. Αιφνιδιάστηκαν παρά το πλεονέκτημα που είχαν από την εμπειρία τους και τις διασυνδέσεις τους στην αγορά.



Η πορεία της τιμής του πετρελαίου, είναι μια γιγάντια σκακιέρα από μπερδεμένα συμφέροντα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιόδου που ζούμε, είναι το γεγονός πως η διάθεση του είναι πιο εύκολη παρά ποτέ. Αν κάποιος μειώσει την παραγωγή, υπάρχει κάποιος άλλος να πάρει την θέση του. Εάν η ζήτηση πετρελαίου παραμείνει υποτονική, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν χαμηλά.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανές εκπλήξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή του ορυκτού. Η Σαουδική Αραβία ίσως αποφασίσει ξαφνικά να μειώσει την παραγωγή. Μια πολεμική σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει και πάλι σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Η οικονομία της Κίνας ίσως αρχίσει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς ξανά. Η πολιτική πιστωτικής επέκτασης από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, πως η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών, αν και μεσοπρόθεσμα ευνοεί την οικονομική δραστηριότητα, ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο: των χρεοκοπιών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Είτε από κράτη είτε από μεγάλες επενδύσεις του πετρελαϊκού κλάδου, οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να απορροφηθούν από το τραπεζικό σύστημα και τα χρηματιστήρια.

Οικονομικά δεδομένα
Σε δύναμη παραγωγής, σε γεωγραφική και τεχνολογική ποικιλομορφία, λίγες εταιρείες υπερβαίνουν την Chevron. Επιπλέον κατέχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα με πιστούς πελάτες.

Η επενδυτική επιλογή της Chevron μπορεί να φαίνεται παράδοξη, με δεδομένο το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις τιμές του πετρελαίου. Δεν παύει όμως να είναι ένα blue chip με παγκόσμια εμβέλεια, εύρωστη οικονομικά, με μια ιδιαίτερα ελκυστική μερισματική απόδοση, κοντά στο 4%.

Η Chevron καταβάλει συνεχώς μέρισμα από το 1912.  Μάλιστα από το 1988, το αυξάνει σε ετήσια βάση. Η αύξηση του μερίσματος έχει κατά μέσο όρο περίπου 9% κατά τα τελευταία 5 χρόνια.

Κατέχει έναν από τους υγιέστερους ισολογισμούς στον κλάδο της, παρόλο που η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχει επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη του ομίλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως έχει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια σε μετρητά.

* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

** Ο Βασίλης Παζόπουλος