Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΡOMΠOT «ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΕΙ» ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανέπτυξαν ένα υποβρύχιο ρομπότ που τρώει τα πάντα γύρω του και μάλλον θα φανεί πολύ χρήσιμο για τον καθαρισμό των ωκεανών.
%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%cf%84

Το ρομπότ κατασκευασμένο από μαλακά υλικά, είναι εξοπλισμένο με στόμα και έντερο και είναι σε θέση να τρέφεται με ζωντανούς οργανισμούς που το περιβάλλουν, έχει κατασκευαστεί από μια ομάδα μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με το εργαστήριο μελετών ρομποτικής της ίδιας πόλης, αναφέρει η ηλεκτρονική πύλη New Scientist .
Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του ρομπότ μιμείται τη ζωή των salps, δηλαδή των θαλάσσιων οργανισμών σε σχήμα σωλήνα. 

Τα Salps διαθέτουν ένα άνοιγμα σε κάθε άκρο, το ένα από τα οποία χρησιμεύει για να απορροφά την τροφή και το άλλο να αποβάλλει τα υπολείμματα
Το στόμιο του ρομπότ είναι κατασκευασμένο από μαλακή πολυμερή μεμβράνη, μέσω της οποίας απορροφά τους ζωντανούς οργανισμούς. 

Το τεχνητό έντερό του, μια μικροβιακή κυψέλη καυσίμου, γεμάτη από μικρόβια «guzzlers», τα οποία διασπούν τη βιομάζα και μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιμεύει για την κίνηση του ρομπότ.
Τα απόβλητα αποβάλλονται μέσω μιας οπής στο πίσω μέρος της συσκευής. 

Με κάθε μπουκιά, τα ενεργειακά αποθέματα του ρομπότ αναπληρώνονται, γεγονός που θεωρητικά του δίνει την δυνατότητα να πλέει επ’ αόριστον.
Η ενέργεια που παράγεται από την μικροβιακή κυψέλη καυσίμου από τροφή αυτού του τύπου είναι αρκετά χαμηλή. 

Ωστόσο η χρήση μαλακών υλικών στον εξοπλισμό του βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από το ρομπότ.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της αυτο – επάρκειας είναι ότι δεν χρειάζεται να συνδεθεί με τροφοδοτικό και ότι οι μπαταρίες του δεν χρειάζονται επαναφόρτιση. 

Για παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εργασίες σε μια περιοχή ραδιενεργής καταστροφής ή που έχει μολυνθεί χωρίς να εκτεθούν άνθρωποι σ’ αυτήν.
«Στο μέλλον, τα ρομπότ αυτού του τύπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν στους ωκεανούς για να τους καθαρίσουν», ο Hemma Philamore, ένας από τους προγραμματιστές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου