Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΣΗΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ονομάζεται «Eliodomestico» και είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει στην παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού από τον Gabriele Diamanti . Το μηχάνημα αξιοποιεί την ενέργεια του ήλιου για να παράγει έως και 5 λίτρα πόσιμου νερού καθημερινά. 



Η συσκευή είναι σχεδόν 3 φορές πιο αποτελεσματική από τα παραδοσιακά ηλιακά ….

και λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή ακόμα και χωρίς συντήρηση, καθώς λειτουργεί αυτόνομα κατά τη διάρκεια τηςημέρας.
Φτιαγμένη μόνο από τερακότα και επιψευδαργυρωμένα μεταλλικά φύλλα θα μπορούσε κάλλιστα να παραχθεί από όποιονδήποτε αρκετά εύκολα.
 Η συσκευή είναι πολύ εύκολη στη χρήση: το πρωί απλά συμπληρώνεις τη δεξαμενή νερού με αλμυρό ή βρώμικο νερό από μια τοπική πηγή, και το βράδυ συλλέγεις καθαρό νερό από την φορητή δεξαμενή.


Follow us

Είσαι πάνω στο ποδήλατο και δίψασες. Τι κάνεις; 
Ένας φοιτητής βιομηχανικού design στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, ο Kristof Retezar το έκανε το θαύμα του: Σχεδίασε ένα πανέξυπνο gadget το οποίο μετατρέπει την αιολική ενέργεια - τον κοπανιστό αέρα για να είμαστε ακριβείς - σε άφθονο πόσιμο νεράκι. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, ένα ποδήλατο κι ένας αναβάτης.
Το ονόμασε Fontus, από το Θεό των Ρωμαίων και προστάτη των φυσικών πηγών.
Η συσκευή εφαρμόζει στο άξονα του ποδηλάτου και αυτό πού κάνει ουσιαστικά είναι να συμπυκνώνει τον αέρα που ρέει όσο βρισκόμαστε εν κινήσει. Ο αέρας περνά μέσα από ένα φίλτρο στο μπροστινό μέρος, εκεί όπου υπάρχει ένας ψύκτης, ο οποίος χωρίζεται σε δύο μέρη, ζεστό και κρύο, ενώ ηλιακοί συλλέκτες τοποθετημένοι στο εξωτερικό της συσκευής παράγουν τη δύναμη που απαιτείται. Όσο περισσότερο ψύχεται ο πυθμένας τόσο πιο πολύ κρυώνει ο «θάλαμος». Ο αέρας διέρχεται μέσα από τοιχώματα τα οποία είναι διάτρητα ώστε να επιβραδύνεται η φορά του και να διαχωριστούν τα μόρια του νερού από τον αέρα. Το νερό που εξάγεται από τη διαδικασία, μέσω ενός σωλήνα, πέφτει στο μπουκάλι με το νερό.
Κάπως έτσι, δηλαδή:
«Μετά από τουλάχιστον 30 πειράματα τελικά κατάφερα να ρυθμίζω την ροή του νερού σε μια σταγόνα ανά λεπτό», δήλωσε ο εφευρέτης. Αυτό, πρακτικά, μεταφράζεται σε μια ώρα πετάλι για μισό λίτρο νερό. Τίμιο.
Το Fontus εφαρμόζει στο σκελετό του ποδηλάτου.
Ο Retezar επισημαίνει βέβαια πως από τη στιγμή που το νερό φιλτράρεται μόλις μια φορά, εννοείται πως όσο πιο καθαρό είναι το περιβάλλον που κάνεις ποδήλατο, τόσο το καλύτερο. Ως ιδανικές καιρικές συνθήκες για το Fontus έχουν οριστεί οι 20 βαθμοί κελσίου και η υγρασία σε ποσοστό 50%.
Νεράκι κανείς;
Μάλιστα ο φοιτητής αποκάλυψε πως εμπνεύστηκε το σχέδιό του από το γεγονός ότι πάνω από 2 δις άνθρωποι σε 40 χώρες ζουν σε συνθήκες λειψυδρίας αλλά και από την εξίσου δυσοίωνη πρόβλεψη του ΟΗΕ πως μέχρι το 2030 το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει λόγω των χαμηλών αποθεμάτων νερού.



Μεγάλη επιτυχία είχε το ποδήλατο που καθαρίζει το νερό Ιαπωνικής εταιρείας 

Το ποδήλατο Cycloclean περνάει το βρώμικο νερό από μια σειρά από φίλτρα προκειμένου να το καθαρίσει αρκεί κάποιος να κάνει ποδήλατο.
Ο εξοπλισμός είναι αποθηκευμένος σε ένα κουτί στο πίσω μέρος της συσκευής και μπορεί να βγάλει έως 5 λίτρα νερό το λεπτό.

Θραύση κάνει το ποδήλατο που καθαρίζει το νερό

Ο ποδηλάτης χρειάζεται να κάνει πεντάλ για να τροφοδοτεί με ενέργεια το μηχανισμό καθαρισμού του νερού.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία Nippon Basic έχει πουλήσει 200 παρόμοια ποδήλατα όμως η ζήτηση σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές είναι τεράστια.
Το ποδήλατο λανσαρίστηκε το 2005 και παρά την αυξημένη τιμή (4.000 pounds – 4,746 ευρώ) πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έκαναν παραγγελίες. Μεταξύ αυτών παραγγελίες έγιναν από το Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Μιανμάρ.
Η εταιρεία μάλιστα μετέφερε την παραγωγή στην Νότιο Αφρική προκειμένου να ρίξει κι άλλο το κόστος ενώ τώρα η εταιρεία υπολογίζει ότι θα είναι σε θέση να παράγει 200 ποδήλατα μέχρι το τέλος του Απριλίου.

 e-go.gr/tech 

Αν δυσκολεύεστε να λύσετε ένα πρόβλημα ή το μυαλό σας έχει «κολλήσει» και δεν κατεβάζει νέες ιδέες, ίσως πρέπει
να φορέσετε ένα «σκούφο» σαν κι αυτόν που κατασκεύασαν αυστραλοί επιστήμονες. Το ηλεκτρονικό «κράνος» στέλνει ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα στον εγκέφαλο και φαίνεται να απελευθερώνει το δυναμικό της σκέψης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, υπό τον διευθυντή του Κέντρου του Νου, Άλαν Σνάιντερ, που παρουσίασαν την εφεύρεσή τους στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, ισχυρίζονται ότι πέτυχαν να ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τη δημιουργική σκέψη, ενώ την ίδια στιγμή καταστέλλουν τη δραστηριότητα άλλων περιοχών που εμποδίζουν αυτές τις σκέψεις να αναδυθούν στο νου.
Η συσκευή καταστέλλει τη δραστηριότητα στον αριστερό πρόσθιο βρεγματικό λοβό του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την επεξεργασία των αφηρημένων εννοιών, την κατηγοριοποίηση και τις «ετικέτες» που βάζουμε στα πράγματα, ενώ αντίθετα ενεργοποιεί τον δεξιό πρόσθιο βρεγματικό λοβό, που σχετίζεται με την καινοτομική σκέψη και την έμπνευση. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε ο Σνάιντερ, «τεχνητά ωθούμε τον εγκέφαλο σε μια λιγότερο ʽφιλτραρισμένηʼ αντίληψη του κόσμου, με λιγότερες προκατασκευασμένες εικασίες, πράγμα που είναι σημαντικό για να γίνουν δημιουργικά (νοητικά) άλματα».
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με 60 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 – 38 ετών, χωρισμένους σε δύο ομάδες, μια που φορούσε το «σκούφο» με τα ηλεκτρικά ρεύματα και μια όχι, οι οποίοι κλήθηκαν να λύσουν μια σειρά από μαθηματικά και άλλα προβλήματα (παζλ κλπ). Όσοι εθελοντές δέχτηκαν τις ηλεκτρικές διεγέρσεις μέσω της συσκευής, είχαν στη συνέχεια τριπλάσιες πιθανότητες να «σκαρφιστούν» μια νέα ιδέα για να λύσουν κάποιο πρόβλημα, σε σχέση με όσους έπρεπε να βασιστούν απλώς στο μυαλό τους.
Παναγιώτης Χρυσικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου