Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Διαβάζοντας τις παρακάτω ειδήσεις αναρωτιέται κανείς… αν πρέπει να χαρεί για τις εξελίξεις… ή αν πρόκειται για απλές «μανούβρες» προκειμένου να μη δοθεί ακόμη στην ανθρωπότητα η ελεύθερη ενέργεια…

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ, ΔΕΝΤΡΑ, ΑΓΕΛΑΔΕΣ ....ΑΠΟ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΜΠΑΝΑΝΑΣ
Δεν μπορούμε να μην προσέξουμε την απίστευτη ανάγκη του σημερινού ανθρώπου για «ηλεκτρική ενέργεια»… μολονότι ζει μέσα σε ένα ενεργειακό-ηλεκτρικό σύμπαν…
Προφανώς κάτι δεν πάει αρκετά καλά ακόμη…Ωστόσο παραμένουν ενδιαφέρουσες οι ειδήσεις για τις πρωτοτυπίες προκειμένου να κερδίσει κανείς ενέργεια…
Δέντρα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια !
Η έννοια «πράσινη» ενέργεια αποκτά κυριολεκτική σημασία, όταν πρόκειται τα δέντρα να γίνουν πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, αυτό ακριβώς είναι το όραμα ορισμένων επιστημόνων, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε γεννήτριες τα δέντρα γύρω μας.

Η «τρελή» ιδέα κερδίζει έδαφος και, αν κάποτε υλοποιηθεί, όχι μόνο θα μπορεί κάποιος να συνδέει μια ηλεκτρονική συσκευή για φόρτιση στον κορμό ενός δέντρου, αλλά τα ίδια τα δάση θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό σε τεράστια δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές, σύμφωνα με το New Scientist.

Είναι ήδη γνωστό ότι αν κάποιος βάλει ηλεκτρόδια από δύο διαφορετικά μέταλλα (συνήθως χαλκό και ψευδάργυρο) σε ένα φυτό (π.χ. πατάτα), μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού – κάτι που έχει αξιοποιηθεί δεόντως και σε παιδικά πειράματα.

Πέρυσι, μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, υπό τον Αντρέας Μερσίν, έβαλε ηλεκτρόδια από το ίδιο μέταλλο στον κορμό ενός δέντρου και στο γειτονικό χώμα και απέδειξε ότι επίσης παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, πιθανώς από τη διαφορά του pH ανάμεσα στο δέντρο και το χώμα, μια χημική ανισορροπία που διατηρείται από τις μεταβολικές διαδικασίες του δέντρου. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να παραχθεί ρεύμα υψηλότερης τάσης, ώστε να είναι χρήσιμο. Τα δέντρα φαίνεται να μπορούν να παράγουν ένα συνεχές βολτάζ ανάμεσα στα 20 και σε λίγες εκατοντάδες μιλιβόλτ (ένα millivolt είναι το ένα χιλιοστό του βολτ), δηλαδή πολύ λιγότερο από το ρεύμα τάσης 1,5 βολτ που παράγει μια συμβατική μπαταρία ΑΑ.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Μπάμπακ Πάρβιτς του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του, κάνοντας πειράματα με σφεντάμια, κατάφεραν να αυξήσουν την τάση που παρήγαγε το δέντρο, προσθέτοντας στον κορμό μια συσκευή ενίσχυσης της τάσης. Ο μετατροπέας αυτός για αρκετή ώρα βρίσκεται σε φάση αναμονής (stand-by), καθώς αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από το δέντρο και κατά περιοδικά διαστήματα την απελευθερώνει με τάση 1,1 βολτ. Η περιοδικότητα της μετατροπής-ενίσχυσης του ρεύματος ελέγχεται από ένα συνδεδεμένο ρολόι (που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό επίσης από το δέντρο), το οποίο λειτουργεί στα 350 μιλιβόλτ και καταναλώνει ένα νανοβάτ ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΙΕΕΕ Transactions on Nanotechnology».

Ο Πάρβιτς πιστεύει ότι στο μέλλον, με την περαιτέρω βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας, τα δέντρα θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια ηλεκτρονικές συσκευές, που θα είναι πάνω στον κορμό τους και οι οποίες θα παρακολουθούν είτε την υγεία του ίδιου του φυτού είτε την κατάσταση του γύρω περιβάλλοντος. Καθώς οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές γίνονται όλο και πιο μικρές και λιγότερο απαιτητικές σε ενέργεια, ο Πάρβιτς οραματίζεται πιο τολμηρές χρήσεις στο μέλλον, του τύπου…βάλε το κινητό στο δέντρο για φόρτιση!

Μια άλλη ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρίας Voltree Power έχει ήδη κατοχυρώσει μια εμπορική πατέντα για ένα κύκλωμα που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό δέντρου. Η εταιρία ήδη χρησιμοποιεί αυτά τα κυκλώματα σε καινοτομικούς αισθητήρες που βρίσκονται πάνω σε δέντρα και καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία των δασών. Φέτος η εταιρία δοκίμασε πιλοτικά ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων που ανιχνεύουν δασικές πυρκαγιές.

Μια άλλη αμερικανική επιστημονική ομάδα, υπό τον Μισέλ Μαχαρμπίζ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, έδειξε πρόσφατα, με σχετικά πειράματα, ότι η διαδικασία της διαπνοής των φύλλων (εξάτμισης του νερού) μπορεί να δράσει ως μηχανική αντλία, συνεπώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής «Applied Physics Letters».
Πηγή : www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΠΕΠΟΝΙΑ

παράγεται από τις 16 Σεπτεμβρίου στην κοινότητα του Moissac των γαλλικών Πυρηναίων. Στα καινούργια κτήρια της μονάδας που διευθύνει η οικογένεια Boyerπαράγεται ηλεκτρισμός μέσω μεθανοποίησης μη βρώσιμων πεπονιών βάσει μιας τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η βελγική εταιρεία GreenWatt.

Ειδικότερα, “ταλαιπωρημένα” και σκουληκοφαγωμένα πεπόνια πολτοποιούνται σε μια πρέσσα και στη συνέχεια “ζυμώνονται” σε μια δεξαμενή με αποτέλεσμα έναν όξινο χυμό. Στη δεξαμενή “συμβαίνει ακριβώς ότι στα λαχανικά και τα φρούτα που αποσυντίθενται”, λέει στο Terra Eco ο Sylvain Panas γενικός διευθυντής της GreenWatt.

Στη συνέχεια, ο όξινος χυμός τοποθετείται σε μια δεύτερη δεξαμενή όπου αναμειγνύεται με μεθανογενή βακτήρια. Στο βυθό της δεξαμενής συλλέγεται το βιοαέριο που προέρχεται από τη μεθανοποίηση, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται σε μια γεννήτρια που παράγει θερμότητα και ενέργεια. Τα υπολείμματα της διαδικασίας χρησιμοποιούνται ως λίπασμα (κομπόστ).

Οι Boyer δεν ανησυχούν πλέον για τα απορρίμματα, καθώς τα μη εμπορεύσιμα πεπόνια οδηγούνται στη νέα “πράσινη” μονάδα της οικογένειας. Η ενέργεια που παράγεται είναι ισοδύναμη με εκείνη που καταναλώνουν 150 νοικοκυριά και χρησιμοποιείται για τη λειτουργία και τη θέρμανση της μονάδας, οι πλαστικές θήκες μεταφοράς των φρούτων πλένονται με ζεστό νερό και επαναχρησιμοποιούνται, το υπόλειμμα-κομπόστ επιστρέφει στις καλλιέργειες των Boyer.

Η GreenWatt σχεδιάζει να εφαρμόσει την τεχνολογία της μεθανοποίησης σε μήλα και αχλάδια κατά τους χειμερινούς μήνες ώστε να επεκτείνει τις δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσής της και να ανοίξει νέους δρόμους στην “καθαρή” ενέργεια.
Πηγή : econews.gr
Πράσινη ενέργεια από τις αγελάδες στην Ολλανδία
Τη μετατροπή της κοπριάς των αγελάδων σε βιοκαύσιμα, με σκοπό την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών στα νοικοκυριά της ολλανδικής πόλης Λεουβάρντεν προωθεί πρότυπη βιομηχανική μονάδα.
Η κοπριά από τις αγελάδες σε κοντινό γαλακτοκομείο θα βράζεται μαζί με γρασίδι και υπολείμματα από τη βιομηχανία τροφίμων και το βιοαέριο που θα απελευθερώνεται κατά τη διαδικασία αυτή θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τους κινητήρες του εργοστασίου.
Η ενέργεια που θα παράγεται θα διανέμεται σε περίπου 1.100 σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το Λέουβαρντεν στη βόρεια Ολλανδία, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Essent, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο. Πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο αυτού του είδους που λειτουργεί στην Ολλανδία.
Πηγή : www.enet.gr

Ενεργεια απο μπανανες
Η επεξεργασία αποβλήτων από την παραγωγή μπανάνας θα μπορούσε να καλύψει περισσότερο από το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές του Ισημερινού, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και ευπάθειας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μελέτη του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης στην Ισπανία εξέτασε την περιοχή της λατινοαμερικάνικης χώρας με την υψηλότερη παραγωγή μπανάνας και έδειξε ότι μπορεί να καλυφθεί έως και το 55% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, αν τα προϊόντα αποβλήτων, όπως μίσχοι, φύλλα και φρούτα που δεν είναι κατάλληλα για πώληση, υποβληθούν σε επεξεργασία από μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

Πέρα από αυτό, ο Ισημερινός θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 10% των αναγκών βιοαιθανόλης της χώρας χρησιμοποιώντας απόβλητα μπανάνας.

Η ανάλυση επικεντρώθηκε στην περιοχή του Ελ Όρο, όπου είναι συγκεντρωμένη πάνω από το 25% της παραγωγής μπανάνας του Ισημερινού. Με 550.000 στρέμματα γης να χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της μπανάνας, ο Ισημερινός αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα μπανάνας στον κόσμο, υπεύθυνος για το 29% της παγκόσμιας αγοράς.

Ωστόσο, η χώρα διαθέτει περιορισμένες υποδομές για το χειρισμό των μεγάλων ποσοτήτων γεωργικών αποβλήτων από την παραγωγή μπανάνας.

Για κάθε τόνο εμπορεύσιμων φρούτων, παράγονται περίπου δύο τόνοι μη βρώσιμης βιομάζας. Επιπλέον, μεταξύ 8% και 20% των φρούτων απορρίπτονται, καθώς δεν ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας.

Τα φρούτα αυτά μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως τροφή ζώων. Η μη βρώσιμη βιομάζα συνήθως αφήνεται να σαπίσει στα χωράφια ή σε χωματερές.
Στην περιοχή Ελ Όρο, μόλις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν αρκετές για να εξυπηρετήσουν τους αγρότες της περιοχής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθούν τα απόβλητα για περισσότερο από 20 χιλιόμετρα.

Οι δύο μονάδες θα επεξεργάζονται 190.102 τόνους μπανανών που έχουν απορριφθεί και 198.602 τόνους μη βρώσιμης βιομάζας ανά έτος, παράγοντας 19 εκατομμύρια λίτρα βιοαιθανόλης και παρέχοντας έως και 18 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έρευνα.

Ο Ισημερινός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα και βρίσκεται σήμερα σε μια φάση αναμόρφωσης του ενεργειακού τομέα, με τη χρηματοδότηση της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Η ενέργεια από τις μπανάνες θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη επιλογή για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας, και των άλλων παραγωγών σε Ασία και Αμερική.

Ναυτεμπορικη

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΑΔΕΛΦΕΣ

Οι «επτά αδελφές» ήταν ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγράψει την κοινοπραξία από τις επτά εταιρείες πετρελαίου που κυριάρχησαν στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως το 1970.

Πριν από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, ήλεγχαν το 85% των αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες η κυριαρχία τους έχει μειωθεί. Μετά από μετασχηματισμούς και συγχωνεύσεις, η ομάδα αποτελείται σήμερα από την ΒΡ, την Chevron, την Shell και την ExxonMobil.

Η επιρροή τους είναι αισθητά λιγότερη, μια που πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο ΟΠΕΚ και οι κρατικές εταιρείες των οικονομιών που αξιοποιούν το πετρέλαιο στο έδαφος τους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη

Η Chevron (CVX) είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία, από το πάλαι ποτέ πανίσχυρο καρτέλ, μετά την ExxonMobil. Έχει 200 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίηση, δηλαδή όσο το ΑΕΠ ολόκληρης της Ελλάδας.

Η ιστορία της ξεκινάει το 1879. Στην αρχή ονομάστηκε Pacific Coast Oil, αργότερα έγινε Standard Oil και στη συνέχεια Chevron. Το 1984, μετά την απόκτηση της Gulf Oil Corporation, την μεγαλύτερη συγχώνευση μέχρι τότε στην ιστορία των ΗΠΑ, σχεδόν διπλασίασε τα αποθέματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο οικογενειακό δέντρο βρίσκεται και μια άλλη εταιρεία του Τέξας, που ιδρύθηκε το 1901 και αργότερα έγινε γνωστή με το όνομα Texaco. Το 2001, οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν. Αργότερα με την εξαγορά της Unocal Corporation το 2005, για 18 δισεκατομμύρια, η σημερινή Chevron θεωρείται η πέμπτη εταιρία στον κόσμο, στον χώρο της ενέργειας.

Το 2013, η μέση παραγωγή της ήταν ισοδύναμη με 2,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα.

Δραστηριότητα
Η εταιρεία έχει παρουσία σε περισσότερες από 180 χώρες, και ασχολείται με κάθε πτυχή της βιομηχανίας ενέργειας. Χωρίζει τις δραστηριότητές της σε δύο κύριους τομείς: Upstream (ανακάλυψη και εξόρυξη κοιτασμάτων) και Downstream (διύλιση και τελική διανομή).

Upstream
Με αφετηρία την φετινή χρονιά, μια σειρά από σημαντικά σχέδια αρχίζουν να πραγματοποιούνται. Περιλαμβάνουν τρία έργα στον Κόλπο του Μεξικού, τα οποία θα ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα μέσα του 2015. Δύο έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην  Αυστραλία, που καταστούν την Chevron μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Ειρηνικού. Επίσης εξορύξεις σε φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, θα πραγματοποιηθούν στο Τέξας.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των έργων, θα ωθήσει την ανάπτυξη της παραγωγής περίπου 5% ετησίως, ενισχύοντας τα οικονομικά μεγέθη σε μακροπρόθεσμη βάση.

Downstream 
Από ιδιόκτητα ή συνεργαζόμενα διυλιστήρια, η εταιρεία έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Έχει 17.000 σημεία λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο, κάτω από τις φίρμες Chevron, Texaco, και Caltex.

Είναι ο υπ ΄αριθμόν ένα προμηθευτής καυσίμων των αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η τρίτη σε όλο τον κόσμο.

Διαθέτει επίσης 11.600 μίλια αγωγών σε όλο τον κόσμο. Η κοινοπραξία με την ConocoPhillips δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών του κόσμου, την Chevron Phillips.

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας 
Ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Chevron εξαρτάται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εταιρεία επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη των εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει κάνει στρατηγικές επενδύσεις στη γεωθερμική και  ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε άλλες πηγές ενέργειας, όπως η επεξεργασία λυμάτων.

Γενικότερα, η εταιρεία φαίνεται να έχει τεχνολογική υπεροχή έναντι του ανταγωνισμού, κάτι που βοηθάει στον τομέα εξερεύνησης και εξόρυξης σε θάλασσες με μεγάλο βάθος, αλλά και άλλα δύσκολα περιβάλλοντα.

Οι προοπτικές του πετρελαίου
Η καθίζηση της τιμής του πετρελαίου βρήκε απροετοίμαστες ακόμα και μεγάλες εταιρείες του χώρου που είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια, υπολογίζοντας πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα παγιοποιηθεί πάνω από τα 100 δολάρια. Αιφνιδιάστηκαν παρά το πλεονέκτημα που είχαν από την εμπειρία τους και τις διασυνδέσεις τους στην αγορά. 



Η πορεία της τιμής του πετρελαίου, είναι μια γιγάντια σκακιέρα από μπερδεμένα συμφέροντα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιόδου που ζούμε, είναι το γεγονός πως η διάθεση του είναι πιο εύκολη παρά ποτέ. Αν κάποιος μειώσει την παραγωγή, υπάρχει κάποιος άλλος να πάρει την θέση του. Εάν η ζήτηση πετρελαίου παραμείνει υποτονική, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν χαμηλά.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανές εκπλήξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή του ορυκτού. Η Σαουδική Αραβία ίσως αποφασίσει ξαφνικά να μειώσει την παραγωγή. Μια πολεμική σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει και πάλι σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Η οικονομία της Κίνας ίσως αρχίσει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς ξανά. Η πολιτική πιστωτικής επέκτασης από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, πως η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών, αν και μεσοπρόθεσμα ευνοεί την οικονομική δραστηριότητα, ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο: των χρεοκοπιών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Είτε από κράτη είτε από μεγάλες επενδύσεις του πετρελαϊκού κλάδου, οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να απορροφηθούν από το τραπεζικό σύστημα και τα χρηματιστήρια.

Οικονομικά δεδομένα
Σε δύναμη παραγωγής, σε γεωγραφική και τεχνολογική ποικιλομορφία, λίγες εταιρείες υπερβαίνουν την Chevron. Επιπλέον κατέχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα με πιστούς πελάτες.

Η επενδυτική επιλογή της Chevron μπορεί να φαίνεται παράδοξη, με δεδομένο το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις τιμές του πετρελαίου. Δεν παύει όμως να είναι ένα blue chip με παγκόσμια εμβέλεια, εύρωστη οικονομικά, με μια ιδιαίτερα ελκυστική μερισματική απόδοση, κοντά στο 4%.

Η Chevron καταβάλει συνεχώς μέρισμα από το 1912.  Μάλιστα από το 1988, το αυξάνει σε ετήσια βάση. Η αύξηση του μερίσματος έχει κατά μέσο όρο περίπου 9% κατά τα τελευταία 5 χρόνια.

Κατέχει έναν από τους υγιέστερους ισολογισμούς στον κλάδο της, παρόλο που η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχει επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη του ομίλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως έχει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια σε μετρητά.

* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

** Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός σύμβουλος, συγγραφέας του βιβλίου «Επενδυτές χωρίς Σύνορα, πώς να επενδύσετε με ασφάλεια στις αναπτυγμένες αγορές»

ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΔΕΛΦΕΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΡΩΣΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ

Η μεγαλύτερη από τις «επτά αδελφές», τις ισχυρότερες δηλαδή πετρελαϊκές εταιρίες παγκοσμίως, μιλάει πλέον ρωσικά, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος.

Με τη βοήθεια του στενού του συνεργάτη (κάποιοι τον αποκαλούν και «σκιά του προέδρου») Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής της Rosneft και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το Κρεμλίνο κατάφερε να φέρει θριαμβευτικά εις πέρας τη συμφωνία για την εξαγορά εξολοκλήρου της ΤΝΚ–ΒΡ από τη Rosneft.
Ο Πούτιν έχει αποδείξει την  ικανότητά του να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο και ο νέος ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας Rosneft, αποτελεί ένα ακόμη πολιτικό όπλο στη φαρέτρά του.
Και όπως σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», το άλλοτε ισχυρό χαρτί της Ρωσίας, η Gazprom, αποτελεί πλέον παρελθόν με την έννοια ότι οι ημέρες που ο ρωσικός γίγαντας είχε καταφέρει μέσω του φυσικού αερίου και της ανάγκης της Ευρώπης για ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες, να προσδώσει δύναμη και επιρροή στη Ρωσία, έχουν περάσει.
Το βάρος στο πετρέλαιο…
Το φυσικό αέριο είναι πλέον άφθονο και η μειωμένη τιμή του δεν είναι πια σε θέσει να υποστηρίξει, τουλάχιστον από μόνη της, το ρωσικό προϋπολογισμό.
Έτσι, ο Ρώσος πρόεδρος έριξε το βάρος του στο πετρέλαιο και, όπως φαίνεται, μετά και τη συμφωνία της Rosneft, κερδίζει το στοίχημα.  Με την εξαγορά τηςΤΝΚ–ΒΡ, η Rosneft «σπάει» το πετρελαϊκό λόμπυ των δυτικών «αδελφών» (ExxonMobil, BP, Chevron, Shell, ConocoPhillips, Total) και καθίσταται η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου, με παραγωγή που αγγίζει πλέον τα 4,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη παραγωγός, η Exxon, έχει παραγωγή 4,15 εκατ. βαρέλια).
Μάλιστα, ο νέος ρωσικός γίγαντας που δημιουργήθηκε έχει πάρα πολλές ομοιότητες με κρατικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Aramco, η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, με παραγωγή 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, και η NIOC, η ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρία με παραγωγή περίπου 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Και αυτό διότι το 70% της Rosneft, είναι υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, δηλαδή του Πούτιν.
Το «μάθημα» στους ρώσους ολιγάρχες
Η ισχυροποίηση, ωστόσο, της Ρωσίας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη που προκύπτει από την εξαγορά δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Πούτιν δικαιούται να πανηγυρίζει. 
Πρόκειται για μία συμφωνία η οποία επισφραγίζει την πολυετή προσπάθειά του, να εξουδετερώσει τους ρώσους μεγιστάνες – ολιγάρχες οι οποίοι θεωρούνται πολιτικά επικίνδυνοι, και να ισχυροποιήσει το ρόλο του κράτους σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια.
Ο ισχυρός άνδρας πίσω από τη συμφωνία της Rosneft με τη βρετανική BPείναι ο έμπιστος του προέδρου, Ιγκόρ Σέτσιν, ο οποίος διαχειρίστηκε προσωπικά την υπόθεση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ήταν ο άνθρωπος που άσκησε τις απαιτούμενες πιέσεις όποτε χρειάστηκε. Πιέσεις νόμιμες οι οποίες, ωστόσο,  σε αρκετές περιπτώσεις  ασκήθηκαν με όχι απόλυτα ορθόδοξους τρόπους.
Σε πρώτη φάση η Rosneft προσπάθησε να αποκόψει τους Ρώσους ολιγάρχες εταίρους της TNK-BP (τους μετόχους της AAR, η οποία κατείχε μερίδιο στην TNK-BP), συνάπτοντας συμφωνίες απευθείας με το Λονδίνο.
Τα οφέλη της BP
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων διαδραμάτισε, στη συνέχεια, ο αιφνιδιασμός της BP όταν από τη Ρωσία χορήγησε στην αμερικανική Exxon άδεια εξερεύνησης για περιοχές της Αρκτικής, η οποία αρχικά προοριζόταν για την BP.
Αυτό ήταν κάτι που επέτρεψε στον Σέτσιν να κάμψει τις βρετανικές αντιστάσεις και να καταστήσει ευκολότερη την είσοδο της BP σε μία συμφωνία η οποία θα ήταν κερδοφόρα και για τις δύο πλευρές.  Έτσι, ο βετεράνος του πετρελαίου, BP, έχοντας ήδη την ατυχή εμπειρία με την οικολογική καταστροφή στονΚόλπο του Μεξικού, είδε μια τεράστια ευκαιρία στη συνεργασία με το ρωσικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία των δύο πλευρών σε κοιτάσματα της Δυτικής Σιβηρίας και της ρωσικής Αρκτικής
Και τα οφέλη για τον Πούτιν
Το ισχυρό “ζεύγος” Πούτιν – Σέτσιν έδωσε ένα ισχυρό μάθημα στους ρώσους ολιγάρχες, ενώ παράλληλα διέψευσε όσους αμφισβητούσαν την ικανότητα του να διαχειρίζεται την κολοσσιαία αγορά ενέργειας στη χώρα. Αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος που είχε θέσει εξαρχής ο Πούτιν και ο οποίος επιτεύχθηκε στο σύνολό του με τη συμφωνία της Rosneft.
Πρόκειται για έναν στόχο που οι «εμπειρογνώμονες» είχαν ήδη αντιληφθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο επανεκλεγείς Πούτιν όρισε τον Σέτσιν ως επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για την Ενέργεια, η οποία στην ουσία συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορά στον ενεργειακό κλάδο:  Τη διαχείριση της τιμολόγησης και φορολόγησης της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ ορίζει ακόμα και τις ώρες εργασίας του προσωπικού.
Δόθηκε έτσι μια τεράστια δύναμη στον Σέτσιν, ο οποίος ανταποκρίθηκε πλήρως στα νέα του καθήκοντα ως η «σκιά» του Πούτιν. Πρόκειται άλλωστε για μια επιλογή του Ρώσου προέδρου καθόλου τυχαία, δεδομένου του παρελθόντος του Σέτσιν και της θητείας του ως αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών (KGBGRU), η οποία είναι πλέον γνωστή και δεν έχει ποτέ διαψευστεί.
Πως καθάρισε Μπερεζόφσκι-Αμπράμοβιτς-Χοντορκόφσκι
Η ιστορίας της εξουδετέρωσης των ρώσων ολιγαρχών είναι αρκετά πολύπλοκη και ξεκινάει από την εποχή που ο Μπόρις Γιέλτσιν, τη δεκαετία του ’90, αφήνει να συσσωρευθούν τεράστιες περιουσίες σε ανθρώπους που θεωρούνταν«οικογένεια». Δημιουργείται έτσι ένα κύμα «νεόπλουτων», μεταξύ των οποίων ο  Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.
Πρόκειται για μεγιστάνες ανεξάρτητους οι οποίοι ισχυροποιήθηκαν τόσο έντονα ώστε για τον Πούτιν να είναι επιβεβλημένη η εξουδετέρωσή τους. Και πράγματι η εξουδετέρωση των τριών ολιγαρχών από τον κλάδο της ενέργειας (και πολλών άλλων από διαφορετικούς τομείς της οικονομίας) δεν άργησε να έρθει, με τον Πούτιν και το επιτελείο του να επιλέγει για κάθε ένα από αυτούς τον κατάλληλο τρόπο.
Ο Μπερεζόφσκι, άνθρωπος του Γιέλτσιν, έχει διαφύγει στη Βρετανία, είναι αυτοεξόριστος, και θεωρείται επίσημος εχθρός της  ρωσικής δικαιοσύνης, ενώ κατηγορείται για μια σειρά αγριότητες, μεταξύ των οποίων και η εντολή δολοφονίας της δημοσιογράφου Anna Politkvoskaja.
Ο Χοντορκόφσκι, επικεφαλής της άλλοτε ισχυρής πετρελαϊκής εταιρίας Yukosεκτίει οκταετή ποινή φυλάκισης για αδικήματα οικονομικού τύπου, για τα οποία, ωστόσο, κανείς δεν έχει πειστεί.  Μετά τη σύλληψή του το επιτελείο του Πούτιν ανέλαβε δράση, οδηγώντας σε κατάρρευση τη μετοχή της Yukos και εξατμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Χοντορκόφσκι.
Τέλος, ο Αμπράμοβιτς, πιο τυχερός από όλους, συμφώνησε στην πώληση ολόκληρου του μεριδίου του στην  πετρελαϊκή εταιρία  Sibneft, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να μετατραπεί σε ενεργειακό γίγαντα. Ο Αμπράμοβιτς διατηρεί το ρόλο του ως δισεκατομμυριούχου, όντας παράλληλα κατάλληλα προστατευμένος.
Οι τρεις προαναφερθέντες ρώσοι ολιγάρχες είναι τα πιο γνωστά μόνο παραδείγματα από το «στρατό» δισεκατομμυριούχων που εξουδετερώθηκαν από τον Πούτιν.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη συμφωνία της Rosneft είναι καθοριστική στο σχεδιασμό του Πούτιν να θέσει υπό κρατικό έλεγχο σημαντικούς τομείς της οικονομίας, κάνοντας, ωστόσο, αρκετούς να μιλούν για κίνδυνο που ενέχει η συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα χέρια. Σε αυτόν θα πρέπει να προστεθεί άλλος ένας. Ο κίνδυνος που διατρέχει η ρωσική οικονομία από την εξάρτησή της από τις πρώτες ύλες και τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως.
Βέβαια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έχει αποδείξει και κατά το παρελθόν, δε πτοείται από τέτοιου τύπου κριτικές και το γεγονός είναι ένα: η δύναμη του «Ρώσου αδελφού» είναι πλέον μεγαλύτερη.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΣTH ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΕΝΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΚΑΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Στα τέλη του 2017 εκτιμάται ότι θα εκτελέσει δρομολόγια στη Γερμανία το πρώτο παγκοσμίως τραίνο μεγάλων αποστάσεων με καύσιμο υδρογόνο.


























Η γαλλική εταιρεία Alstom παρουσίασε σήμερα το μοντέλο Coradia iLint στην έκθεση InnoTrans, η οποία είναι η μεγαλύτερη διεθνώς εμπορική έκθεση για τον σιδηρόδρομο και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βερολίνο.

Το μοντέλο κατασκευάστηκε στη Γερμανία και αναμένεται να εκτελέσει το πρώτο του δρομολόγιο στα βόρεια της χώρας από το Δεκέμβριο του 2017 και μετά. 

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι μηδενικές και το μόνο που θα εκπέμπει θα είναι ατμός και συμπυκνωμένο νερό. Επιπλέον, θα έχει σημαντικά μικρότερο θόρυβο σε σχέση τα συμβατικά ντιζελοκίνητα μοντέλα.

Το υδρογόνο θα αποθηκεύεται σε μονάδα που βρίσκεται στην οροφή του τραίνου, το οποίο θα μπορεί να καλύψει απόσταση 600 ως 800 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα τα 140 χλμ/ώρα. 

Το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών στήριξε το project με κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ.


energia.gr

Vehicle to Grid: Η Τεχνολογία Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Κινείται Πάνω σε ...Τέσσερις Τροχούς

Με την ανάπτυξη των ΑΠΕ η αποκεντρωμένη, διανεμημένη παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει σταδιακά να γίνεται μία απτή πραγματικότητα σε διεθνή κλίμακα που θα οδηγήσει σε ανατροπές που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα υπήρχαν μόνο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Επιπλέον, η τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, τα κόστη υποχωρούν συνεχώς, ενώ πλέον όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες εμπλέκονται στο παιχνίδι.

Τα όσα παρουσίασε πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, η Nissan, είναι ενδεικτικά των εξελίξεων που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια, ανατρέποντας κυριολεκτικά όχι μόνο το μοντέλο της κινητικότητας, αλλά και τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος της κoινωνίας, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, η Nissan ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Enel, σχεδιάζει την κυκλοφορία ενός πιλοτικού συστήματος παροχής ενέργειας από το όχημα προς το ηλεκτρικό δίκτυο (Vehicle 2 Grid).

Το πιλοτικό σύστημα θα λειτουργήσει με την εγκατάσταση και σύνδεση 100 μονάδων φόρτισης V2G σε τοποθεσίες που ορίστηκαν από κοινού με εταιρείες αλλά και ιδιώτες ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών LEAF και e-NV200 της Nissan, στη Βρετανία.

Δοκιμές του V2G έχουν γίνει ήδη με επιτυχία στη Δανία. Στόχος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μία από τις πρωτοπόρους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, είναι κατ΄αρχάς η επέκταση αυτής της τεχνολογίας στη Γερμανία, στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ενσωματωθούν πλήρως στο δίκτυο ηλεκτρισμού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη διαχείριση (απορρόφηση) της διαλείπουσας παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ. Σε ότι αφορά ειδικότερα τη Βρετανία, υπολογίζεται ότι αν και τα 18.000 ηλεκτρικά οχήματα της Nissan που κυκλοφορούν στη χώρα ήταν συνδεδεμένα στο δίκτυο, θα μπορούσαν να παράγουν ισχύ ύψους ως 180 MW.


Αγοράζοντας ρεύμα όταν οι τιμές στο σύστημα είναι χαμηλές (για παράδειγμα τις νυχτερινές ώρες ή όταν υπάρχει υψηλή παραγωγή ΑΠΕ που δεν απορροφάται από τη ζήτηση), ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να τροφοδοτεί την οικία του με το ρεύμα που δεν έχει καταναλώσει όταν οι τιμές είναι υψηλές ή να πουλήσει το ρεύμα στο σύστημα, αντλώντας επιπλέον έσοδα.

«Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε περισσότερες αλλαγές απ' ότι τα προηγούμενα 100 χρόνια. Μπαίνουμε στην δεκαετία της "αναστάτωσης" (disruption) και είναι μία ευκαιρία για τη Nissan και τον κόσμο γύρω μας να συμπεριφέρεται και να δρα διαφορετικά» τόνισε, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Nissan Europe, Πολ Γουίλκοξ. «Πιστεύουμε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) μπορούν να γίνουν μία κινητή μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την ενέργεια για μεταφορά, αλλά επίσης να την μεταφέρεις πίσω στο δίκτυο, στο σπίτι σου ή την πόλη σου, τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες ευκαιρίες ώστε να βελτιώσουμε την ιδέα των EVs, πέρα από το μοντέλο μεταφοράς» προσέθεσε.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Nissan, σε συνεργασία με τον ενεργειακό κολοσσό Eaton, παρουσίασε και το σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με μπαταρίες ιόντων λιθίου, xStorage, για οικιακή χρήση, παραγγελίες για το οποίο θα μπορούν να γίνουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι μπαταρίες είναι από «δεύτερο χέρι», καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι κατά 95% ανακυκλώσιμες. Ως το 2017 τα κεντρικά γραφεία της Nissan θα χρησιμοποιούν και τα δύο αυτά συστήματα για τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, τόσο το V2G όσο και το xStorage «κουμπώνουν» με την ιδέα του «Σταθμού Καυσίμων του Μέλλοντος«, που αναπτύχθηκε το τελευταίο έτος σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Forster+Partners και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς το «Internet of Things»: η ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, της ασύρματης φόρτισης, της αυτόνομης οδήγησης και των μονάδων V2G, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι θα ανατραπεί το μοντέλο κατανάλωσης και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Energeia . gr